Kirjoittajaksi oppimassa

Tälle sivuan kokoan toivottavasti koko ajan pitenevän listan käymistäni kursseista, koulutuksista ja muista tapahtumista. Jollain aikavälillä kirjoitan kustakin kurssista tai tapahtumasta oman blogiartikkelinsa ja lisään linkin, jota kautta pääset lukemaan lisää kyseisestä koulutuksesta.

Hankkiudu hyvään kirjoittajakoulutukseen. Jos se on mielestäsi liian kallista, kirjoittaminen ei ole sinulle riittävän tärkeää. Kirjoita säännöllisesti. Lue paljon. Osallistu kirjoituskilpailuihin. Ota selvää, miten muut ovat tehneet: käy kuuntelemassa kirjailijavierailuja ja studio generalia -luentoja. Pure hävyltä häntä poikki, niin kuin Aleksis Kivi sanoo ja kehtaa näyttää tekstiäsi muille. Lue Julia Cameronin TYHJÄN PAPERIN NAUTINTO ja Natalia Goldberign LUIHIN JA YTIMIIN. – Anneli Kanto –

Luovan kirjoittamisen peruskurssi Helsingin työväenopistossa

Kurssilla kirjoitettiin lyhyitä tekstejä, joita luettiin ja niistä keskusteltiin. Tekstit kirjoitettiin joko tunnilla tai kurssi-iltojen välissä kotona. Opettajana oli Päivi Liski.

Kurssin tavoitteina oli oppia perustiedot ja -taidot proosasta ja lyriikasta,  antamaan ja vastaanottamaan palautetta sekä soveltamaan tietoa kaunokirjallisista teksteistä omaan kirjoittamiseen ja tarkastelemaan omaa kirjoittamisprosessiasi. 

Olisin toivonut enemmän aikaa kirjoittaa ja keskittymistä proosaan

Kasva kirjoittajaksi koulutusohjelma

Katri Syvärisen Kasva kirjoittajaksi -koulutusohjelma oli täysin etänä järjestettävä kurssi, johon kuului luentojen lisäksi lukupiirejä ja kirjoittajatreffejä. Kurssipäivät olivat lauantaisin ja muut tapahtumat arki-iltaisin.

Kurssilla keskityttiin sisäisen kirjoittajan vapauttamiseen ja siinä sivussa opittiin paljon teoriaa.

Opin paljon ja rohkaistuin kirjoittajana. 
Koulutukseen kuului erilaisia rentoutumis- ja 
joogaharjoituksia, joista en saanut itselleni mitään.

Kirjoittajaklubin webinaarit

Kirjoittajaklubin vuosijäsenyydellä saa pääsyn erilaisille lyhytkursseille. Kirjoittajaklubin kuukausittaisten webinaarien teemat vaihtelevat ja niiden vetäjä Martta Tervonen on energisoiva persoona. 

Webinaarit ja verkkokurssien materiaalit ovat käytettävissä koko jäsenyysvuoden ajan.

Kirjoita paremmin sähköpostikurssi

Ilmainen Kirjoita Paremmin -sähköpostikurssin kautta saat sähköpostiisi joka kuukausi tietoa, tärppejä ja työkaluja vaihtelevasti luovan kirjoittamisen eri teemoihin. Valikoimassa on myös maksullisia kursseja. Kannattaa tutustua tarjontaan! 

Materiaalit ovat helposti käytettävissä. Maksulliset kurssit on helppo löytää.

Luovan kirjoittamisen perusopinnot

Suoritin perusopinnot Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopistossa.

Perusopintoihin kuuluvat jaksot perehdyttivät kattavasti kirjoittamisen eri lajeihin.

  • Johdatus kirjoittamiseen
  • Proosan kirjoittaminen
  • Lyriikan kirjoittaminen
  • Draaman kirjoittaminen
  • Tietokirjoittaminen
Kattava kattaus eri kirjoittamisen lajeista ja tyyleistä. Opettajien ja opetusmateriaalin taso vaihteli jonkin verran.

Luovan kirjoittamisen monimuoto-opinnot

 AhlmanEdun järjestämällä kurssilla kouluttajana toimi ihana, energisoiva Taija Tuominen. Vajaan vuoden mittaiseen koulutukseen kuuluu etätapaamisia pitkin vuotta sekä mahdollisuus lähettää 90 sivua omia tekstejä Taijalle arvioitavaksi.

Mahdollisuus saada palautetta kirjoittamalleen tekstille on innostavan kouluttajan lisäksi syy perusteluni viiteen sulkaan.

Proosakurssi ”Totta vai tarua”

Viikon mittainen Päivi Haanpään vetämä proosakurssi ”Totta vai tarua” antoi hyviä työkaluja ja vinkkejä.

Hauska ja mutkaton, mutta itselleni anti jäi heikoksi.

Autofiktiivisen kirjallisuuden hautomo

Osallistun Kirjan talon järjestämään autofiktiviisen kirjallisuuden hautomoon. Kokonaisuus saa sulkansa, kunhan se on ohi. Hautomossa ohjaajana toimii Sisko Savonlahti, jonka ensimmäistä kirjaa Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu lukiessani sanoin ystävälleni ”Voi kunpa osaisin kirjoittaa juuri näin”. En ehkä opi kirjoittamaan kuin Sisko mutta ihan huippua saada ohjausta kirjailijalta, jonka tekstiä on lukenut ihaillen.

Scrivener ajattelemisen ja kirjoittamisen työkaluna

Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopiston tarjonnasta löysin otsikossa mainitun kurssin. Scrivener on monipuolinen ajattelijan ja kirjoittajan ohjelma, joka mahdollistaa työn kokonaisuuden vaivattoman hahmottamisen ja toisaalta myös keskittymisen työn eri osiin ilman häiriöitä. Hankin tämän työkalun itselleni aika varhaisessa vaihetta kirjoittajan matkaani, mutta oikeasti käyttämään ja saamaan hyötyä opin vasta tällä kurssilla. Kurssilla opin, miten voin hyödyntää työkalun eri ominaisuuksia. Nyt en enää tiedä, miten pärjäisin ilman Scriveneriä.

Kurssi oli todella hyvä ja voin suositella sitä kaikille.
Kaikki kirjoittajaryhmät tai opettajat eivät hyödytä jokaista kirjoittajaa.
Onneksi mahdollisuuksien kirjo on suuri.
On vara valita.
– Anneli Kanto
Scroll to Top